Siedlisko nad Bugiem – kompleks domów drewnianych z bali
Siedlisko nad Bugiem – projekt domów z bala
Powierzchnia użytkowa: Brak danych
Agroturystyka nad Biebrzą
Agroturystyka nad Biebrzą
Powierzchnia użytkowa: 283,2 m²
Winnica
Winnica
Powierzchnia użytkowa: 359,9 m²
Dwór Myśliwski
Dwór myśliwski
Powierzchnia użytkowa: 379,6 m²
Adaptacja Szkoły Mazurskiej
Szkoła w Kwiku
Powierzchnia użytkowa: 411,5 m²
Pensjonat w Smerku
Pensjonat w Smerku
Powierzchnia użytkowa: 580,0 m²
Pensjonat nad Jeziorem Wadąg
Szkic Pensjonatu nad Jeziorem Wadąg
Powierzchnia użytkowa: 1141,0 m²
Hotel nad Śniardwami
Hotel nad Śniardwami
Powierzchnia użytkowa: 1482,0 m²
Pensjonat w Żurejnach
Pensjonat w Żurejnach
Powierzchnia użytkowa: 1484,0 m²

Adaptacja Szkoły Mazurskiej

Powierzchnia użytkowa: 411,5 m2
  • Renowacja i adaptacja szkoły mazurskiej
  • Wygląd szkoły przed przebudową
  • Południowa elewacja szkoły w Kwiku
  • Elewacja zachodnia budynku
  • Szkoła w Kwiku - Elewacja północna
  • Elewacja wschodnia budynku
  • Kolorowy rysunek szkoły po modernizacji


Szkoła znajdująca się w Kwiku koło Pisza to murowany budynek, posiadający częściowe podpiwniczenie i użytkowe poddasze. Budynek ma dwa piękne szczyty z dużymi pazdurami. W jego dachu znajdują się duże, lecz niezbyt ładne facjaty, które dobudowano już po II wojnie. Budynek Szkoły w Kwiku jest tzw. budowlą wąsko frontową, a wiec posiada wejścia w szczytach. Do czasów obecnych zachowały się drzwi w ścianie tylnej – północnej, natomiast drzwi w ścianie południowej zamurowano.

Na Mazurach zachowało się kilka podobnych szkół, są to: Szkoła w Ubliku koło Orzysza, czy mazurska szkoła w Werandach na Warmii. To jedne z najpiękniejszych przykładów stylu mazurskiego powstałych w okresie międzywojennym.

Do budynku szkoły dostawiono w latach 70-tych nowe równoległe skrzydło, połączone z wcześniejszym budynkiem niskim łącznikiem. Nowa część i łącznik to niechlubni „przedstawiciele” typowej dla PRL-u architektury pudełkowej. Na swoją obronę budowniczy mają jedynie stwierdzenie, że dzięki takiemu ustawieniu nowych brył, stary budynek pozostał niemal niezmieniony.

Projekt modernizacji i renowacji ustalony z inwestorem zawierał następujące cele:

  • Bryły budynku powinny zostać stylowo scalone. W tym celu należało zbudować nad łącznikiem i nowym skrzydłem dwuspadowy dach, ze szczytami podobnymi do istniejących. Powstałe w ten sposób kubatury wykorzystane zostaną na pokoje gościnne.
  • W przyziemiu nowego budynku ma zostać zaprojektowany lokal gastronomiczny, który będzie przeznaczony zarówno dla gości pensjonatu, jak również dla osób z zewnątrz.
  • Na poddaszu starej części ma powstać mieszkanie właścicieli budynku

Autor: architekt Piotr Olszak

Powierzchnia użytkowa411,5 m2
Powierzchnia zabudowy392,7 m²
Wysokość kalenicyok. 9,8 m
Cena ProjektuSprawdź...

Google Plus for the Publisher Google Plus for WebPage Creator